Bilde

20. des, 2015

Tekst

20. des, 2015

FØRSTE 8 UKER

Den viktigste tiden er mellom 0-8 uker når valpen er hos oppdretter.  Her får valpen opplæring av sin mor og det er viktig at valpen har det trygt og godt.  Noen valper får bare være i kassen hele tiden og har da blitt redd forskjellige typer underlag, mens andre får oppleve forskjellige typer underlag som f.eks. gress, fliser osv.  Det som skjer i de første 8 ukene er med på å forme valpen for resten av livet.

For oss var det viktig å velge en god oppdretter med godt rykte og ikke minst at mor og far og resten av familien til valpen er sunne og friske hunder.  Det er viktig å vite hva oppdretter gjør i disse 8 ukene og hva som blir gjort for å hjelpe valpene i utviklingen.  De tre første ukene skal valpene har ro sammen med sin mor. Fra tre ukers alderen kan valpene møte andre hunder og dyr i familien.  Hunder lærer fort ved å omgå andre hunder og dyr, men det er viktig at de er snille med valpene ellers kan det føre til frykt.  Det er også viktig at valpene treffer forskjellig typer mennesker, både voksne og barn.  Valpene må koses med og få kontakt med folk, men samtidig er det viktig at de ikke blir stresset.

PÅ VEI HJEM

Når vi tar valpen hjem så passer vi på at den får nok hvile.  Valpen sitter på fanget i bilen og vi stopper ofte så den får en pause.  Passer på at den ikke spiser så mye om gangen da det av og til skjer at valpen kan bli kvalm i bil.

NYTT HJEM

Hjemme sover valpen i bur på soverommet den første tiden og hver gang den gir lyd fra seg så blir den tatt ut for å tisse.  Etter hvert så sover den lenger tid i buret. Buret er bare et sted den skal sove, den skal ikke være i buret når den er våken.  Våre har vanligvis bare hatt behov for ett dobesøk i løpet av natten, men det er det valpen som styrer. Valpen forstår da at hver gang den våkner skal den ut for å gjøre fra seg. Vi blir med valpen ut og den får ros når det gjør fra seg ute.  Etter noen uker kan valpen holde seg lenger og det tar ikke lang tid før den er husren, men noen ulykker må man regne med.  Gjør den fra seg inne så sier vi ingenting, men tørker raskt opp tisset.  Når valpen har fått en rutine flytter vi valpen ned i gangen, men vi kan fremdeles høre den hvis den våkner.  Vi har andre hunder så den er ikke alene.  Når valpen er ca. 10 uker så sover valpen fra kl. 21:00 til 06:00 neste dag.   Valpen sover også i buret om dagen og tåler at det er bråk, men det er samtidig viktig at den ikke blir forstyrret da de trenger mye søvn.

MAT

Vi gir den samme maten som oppdretter har gitt valpen, men bytter til et annet merke over tid.  Valpen får mat til faste tider, men vil få mer hvis den går til matskålen.  Når valpen spiser så gir vi den tørket vom i skålen slik at den blir vant med at noen er i nærheten av matskålen.  Vi gir den også tørket vom fra hånden når den spiser fra matskålen.  Dette er vom i små mengder.  Etter noen dager gir vi også maten på kjøkkenet med dørene lukket og vi er der sammen med valpen.  Når valpen begynner å spise går vi ut av kjøkkenet, men kommer inn igjen med en gang.  Snakker ikke til valpen eller gir den ikke noe oppmerksomhet.  Dette gjør vi for at valpen skal bli vant med at vi går ut, men kommer raskt inn igjen.  Gir også valpen et tyggebein og gjør det samme med å forlate rommet, men kommer inn igjen raskt.  Når valpen er trygg kan man gradvis være lenger vekke fra valpen, men må passe på at den ikke er i et rom hvor den kan skade seg.

Vekt

Vi veier valpen hver søndag slik at vi kan se hvordan den vokser og vet hvor mye den veier i tilfelle den blir syk.  Det er viktig at hunden ikke får for lite mat når den er i vekst, men den må heller ikke få for mye slik at den får problemer med vekten.

Miljøtrening

Vi har vært så heldig at vi kan ta valpen med på jobb og der får den treffe mange hyggelige personer.  Når vi tar en tissepause utenfor så møter vi flere hyggelig mennesker og hunder.  Kommer det en hund og de spør om de kan hilse på hverandre, sier vi ja hvis hunden liker valp.  Hvis eier er usikker, så sier vi nei.  Vi ønsker at hunden skal ha en hyggelig opplevelse med alle som den møter.  Blir leken mellom hundene for voldsom så avbryter vi den og sier at nå er leken slutt. Det er viktig at hunden møter mange mellom uke 8 og 12, men vi må passe på at alle møtene blir kjekke og uten stress.  Valpen skal lære å invitere til lek og roe seg hvis den blir for voldsom mot den eldre hunden.  Det er ikke alle hunder som er like tålmodig hvis en valp med skarpe tenner henger i ørene til hunden.  Når den eldre hunden trekker seg unna, skal vi stoppe valpen slik at den ikke følger etter. Det er viktig å følge med på hundene om de viser noen dempende signaler.  Dette kan du lære mye om i en bok av Turid Rugaas.  

Habituering

Habituering skjer nå valpen blir utsatt for en stimulus flere ganger og til slutt bryr seg ikke om det som skjer.  Dette gjør vi for at valpen skal bli trygg og få så mange inntrykk som mulig som liten.  Det er ikke viktig å gå tur med en liten valp, men det er viktig å ta den til nye plasser så den kan få flere stimulus.

Båt

Første gangen vi tok den i båten så var vi bare der en liten stund.  Satt om bord i båten og den fikk gå litt rundt på gulvet.  Neste gang var vi en liten kjøretur og passet på at det ikke var mange bølger.  Valpen var trygg og sov på setet ved siden av oss.  Neste gang var vi på en lenger tur og hadde med et tyggebein.  Valpen var på gulvet på et håndkle og tygget på beinet i ca. 1 time.  Ble siden veldig trøtt og sovnet på gulvet.  Vi hadde med vann, og hadde ikke gitt den mat rett før vi dro.  På slutten blåste det litt og det ble litt bølger, men valpen sov videre.  Vi var hele tiden i nærheten av havnen i tilfelle hunden ikke ville være om bord i båten.

Buss

Ta en busstur som ikke varer så lenge slik at valpen blir vant til bråket om bord på bussen.  Er det varmt så er det ikke en god dag til å øve med busstrening.

Bil

Vi har valpen i bur, men har lagt en pute inne i buret slik at buret blir litt mindre.  Begynte med å kjøre en liten tur og så lenger for hver dag.  Unngå å gi mat rett før turen da noen kan bli kvalm.

Sykkel

En av oss sykler frem og tilbake et lite stykke fra valpen.  Valpen får snuse på sykkelen.

Motorvei

I begynnelsen står vi ved en liten vei og ser på trafikken.  Etter en stund så går vi til en mer trafikkert vei, men må passe på at det ikke blir for mye lyd og støy for en liten valp.

Støvsuger

I begynnelsen slår vi den på og så kan valpen se på den fra avstand.  Oppmuntrer valpen til å komme nær støvsugeren når den er slått av.  Dette gjør vi flere ganger.  Når vi støvsuger så passer vi på at valpen ser at vi slår den på og passer på at den ikke kommer for nær når vi støvsuger.  Etter hvert blir de vant til den, men alle liker ikke å være nær den.

Når valpen er større vil vi sosialisere den sammen med andre hunder, men så snart som det oppstår konflikter eller at andre hunder er for tøffe med valpen vil vi avbryte leken.  Valpen må ha utbytte av leken og ikke bli redd.  Vi lar andri en liten valp møte mange store hunder da den ikke er fysisk sterk til å leke med kraftige hunder.  Hunder i fart kan kollidere og da blir den valpen som kan bli hardt skadet. 

Nyeste kommentarer

21.02 | 13:59

Golden retriever er en fantastisk hund og jeg er så glad for at mine er friske og fine.
Takk

20.02 | 20:43

Kjempe-fin hjemmeside du har laget! 😄 Har kost meg med alle de flotte bildene av gutta! 😄🐶🐶❤️ Ellers er det mye nyttig å lese om!

Del denne siden